Reportage : Béziers

Visste du att Béziers är Frankrikes äldsta stad ?

Länge trodde man att Marseille kom först, men vid senare års utgrävningar har
arkeologerna hittat fynd i Béziers som kan dateras till år 625 före Kristus. Det var grekerna som kom sjövägen, och de grundade även Marseille och Agde något senare.
De första bosättningarna gjordes på kullarna Saint Jacques och Saint Nazaire. Mellan dessa gick en väg som senare användes av romarna och de kallade den Via Domitia.

Béziers låg – och ligger – bra till, med vid utsikt mot Pyrenéerna, kullarna med
vinodlingar inåt land, med Medelhavet någon mil bort och vid foten av kullarna flyter floden Orb. Vid katedralen Saint Nazaire kan du fortfarande njuta av utsikten som sträcker sig många mil.

Under medeltiden drabbades staden av korståget mot catharerna. Påven Innocent III drev korståget för att bli av med catharerna eftersom det var en sekt som kritiserade den katolska kyrkan och förespråkade en enkel livsstil utan ägodelar, till skillnad från påvens överdåd och rikedomar.

Den 22 juli 1209 invaderades Béziers, och även de som tagit sin tillflykt till Madeleine-kyrkan dödades i massakern. Enligt en sägen skall soldaterna ha frågat hur de skulle kunna skilja de rättrogna från kättarna och fick svaret ” döda alla, Gud känner de sina”. Det går förstås inte att bevisa, men omkring hälften av stadens befolkning lär ha strukit med och många hus brändes ner.

I början av 1600-talet föddes Pierre-Paul Riquet i Béziers. Han kom att få en stor
betydelse för regionen då han genom Colbert lyckades övertyga Louis XIV om det
nödvändiga i att binda samman Medelhavet och Atlanten med en kanal. På det viset skulle skeppen slippa den långa och farliga omvägen runt Gibraltar. Kanalen grävdes med hjälp av tolv tusen man under åren 1667 till 1681. Riquet själv dog 1680 och fick tyvärr inte vara med om invigningen.

Canal du Midi sträcker sig från Toulouse där floden Garonne tar vid, till lagunen
Étang du Thau nära Sète; en sträcka på 240 km.
Riquet var den tidens projektledare och övervakade bygget av slussar och broar längs kanalens sträckning. Det finns hela 63 slussar och de mest berömda är ”Les 9 Écluses de Fonseranes” i Béziers. Där ligger de ovala slussarna på rad i en stege för att överbrygga höjdskillnaden på drygt 21 meter.

Canal du Midi är en del av Unescos världsarv sedan 1996. Det är populärt att cykla och vandra längs kanalen och du kan även ta en tur med kanalbåtarna som utgår från Quai Port Neuf. Mellan Béziers och Colombiers passerar man både den berömda kanalbron där kanalen leds över floden Orb och den långa tunneln i Malpas.

Riquet står staty i den centrala allén i Béziers, som också bär hans namn. Allée Paul Riquet är en levande del av staden där det ofta pågår något; det är loppmarknad varje tisdag och lördag och blomstermarknad varje fredag. På sommarkvällarna är det vinkväll varje torsdag med lokala vinodlare.


I början av 1900-talet var det vinmarknad där varje dag! Béziers var centrum för
vinhandeln i Frankrike och mängder av vin skeppades ut från tågstationen som
invigdes 1857 och efterträdde kanalen som transportmedel. Detta var en guldålder för Béziers och centrala staden utvecklades mycket, med inspiration från baron Haussmann i Paris. Flera nya boulevarder anlades och det finns fortfarande många bevarade och renoverade Haussmannien-byggnader, som den vackra ”La Tentation” i hörnet av Rue de la République och Rue Française.

Stadsparken Plateau des Poètes ligger i förlängningen av allén och leder ner till
tågstationen. Parken är en oas på över fem hektar och anlades av bröderna Bühler som även ligger bakom Bois de Boulogne i Paris. Här ryms en svandamm,
planteringar och träd från olika delar av världen och den stora fontänen med
skulpturen Titan av Jean- Antonin Injalbert. Flera av stadens poeter och författare är avbildade på byster runt om i parken.

Injalbert var en berömd skulptör och man kan besöka hans ateljé och trädgård i Villa Antonine. Han tillägnas även en del av Musée Fayet som ligger nära katedralen. Muséet är inrymt i det pampiga hôtel particulier som en gång tillhörde familjen Fayet: Gustave Fayet var en driftig affärsman, konstnär och mecenat som bland annat stöttade målarna Gauguin och Odilon Redon.

En annan av stadens ”stora” är Jean Moulin som växte upp i Béziers och blev en känd motståndskämpe under andra världskriget. Han var även konstnär och drev ett galleri som täckmantel för sin motståndsverksamhet. Galleriet avbildas på en av de unika fasadmålningarna ”trompe l’oeil” som finns runt om i Béziers. På turistbyrån finns en karta där alla 19 målningarna är markerade och det inbjuder till att upptäcka staden till fots samtidigt som man får se en del berömda Biterrois; så kallas invånarna i Béziers.

Béziers var verkligen ”à la mode” vid förra sekelskiftet och många vinhandlare som blev rika på sina skördar byggde små slott med tinnar och torn, de kallas Folies Biterroises. Ett av dessa ligger bevarat vid Canal du Midi, och jag hade nöjet att förmedla det till sina nya ägare för ett par år sedan.

Candy Miller och Charles Teboul lämnade Paris för Béziers och tycker sig återfinna en del av Paris här- om än i mindre skala; som kyrkogården Le Cimitière Vieux med magnifika gravar (som på Père Lachaise) och stadsparken Plateau des Poètes (en ”mini” Buttes Chaumont) och den bevarade Haussmannien-arkitekturen.


Nu driver de restaurang och gästverksamhet samt event i det vackra huset som de har renoverat varsamt och döpt till Maison Jullian efter den förste ägaren av huset, Martien Jullian. Ett nytt kapitel skrivs i husets historia; du kan äta dina måltider i det fd biljardrummet med den magnifika kupolen och bo i ett av gästrummen som är uppkallade efter familjen Jullians döttrar. I trädgården finns både det hundraåriga magnoliaträdet som ger skön skugga och den nyanlagda poolen. Maison Jullian är en oas, bara ett stenkast från stadens centrum. Vill du göra en utflykt till Medelhavets stränder som ligger strax utanför Béziers ? Candy tipsar om sin favorit som är det unika naturreservatet Les Orpellières, med sina sanddyner och rika djurliv.

En annan Béziers-kännare är Liesbeth Hoogaars, som driver den omfångsrika bloggen La Ramoneta (på engelska). La Ramoneta betyder ”nyfiken liten flicka” på det lokala språket Occitan, och det passar bra: I bloggen får du tips om många guldkorn att upptäcka, runt om i hela Languedoc. 


När jag frågar Liesbeth vad hon uppskattar mest i Béziers berättar hon om
promenadrundan Entre Canal du Midi et Béziers; det är en markerad runda på 8 km där du passerar många av stadens sevärdheter; från slussarna till gamla stan via den nya gångbron som binder samman Pont Vieux med katedralen; där finns även hissar.
Allée Paul Riquet är också en favorit, särskilt på tisdagar då det är lättast att göra fynd på antikmarknaden. Det finns många bra restauranger runt om i Béziers, och många av dem recenseras i bloggen. På fredagkvällar rundar hon gärna av veckan på baren Oscar som ligger vid samma torg som turistbyrån. La Ramoneta erbjuder också en egen ”Food Tour” i Béziers där hon tar dig med till de kulinariska guldkornen som annars kan vara svåra att hitta!

Vill du ha tips om resor till Béziers rekommenderar jag Maria Unde Westerbergs utmärkta bok ”Languedoc inom räckhåll” med mycket info, särskilt om tågresor.
Béziers ligger inom ett par timmar från Barcelona med snabbtåget och det tar drygt fyra timmar till Paris. Den lokala flygplatsen har direktflyg till Arlanda en del av året.

Välkommen att upptäcka Béziers du också!

Text och foto, Karin Kloo

www.beziers-mediterranee.com
www.maisonjullian.com
www.laramoneta.com